Wat zijn eigenlijk vintage sieraden?

Wat zijn eigenlijk vintage sieraden?

Er wordt op dit moment erg veel op internet onder de noemer vintage sieraden verkocht, maar wat zijn eigenlijk vintage sieraden? De ”echte” vintage sieraden zijn uit de periode van ca. 1940 tot 1980. Hoe dit is ontstaan zal te maken hebben met een bepaalde nostalgie naar vroeger. Iets wat je ook in de andere vintage voorwerpen en meubelen ziet. Bijvoorbeeld een macramé plantenhanger of een teakhouten wandmeubeltje uit de jaren 50-60 van de vorige eeuw. Het is toch wel een specifieke periode die kenmerkend is voor deze voorwerpen en sieraden. Wel te verstaan dat deze periode natuurlijk opschuift naar mate de tijd verstrijkt. De sieraden na deze periode kan je eigenlijk geen vintage noemen maar kunnen worden omschreven als tweedehands- of occasion sieraden.

Populaire vintage sieraden

Die leuke gouden oorbellen met een camee (https://www.antiekesieraden.nl/pd-28462-7-105845/product/gouden_camee_oorbellen.html) die je oma vroeger gedragen heeft of die ring met een mooie goudkleurige citrien zijn weer helemaal hot. Ook de gouden oorbellen met een bloedkoraal of granaat, (https://www.antiekesieraden.nl/pd-28462-7-105837/product/gouden_oorknopjes_met_granaat.html) razend populair in de jaren 60 tot en met 80 van de vorige eeuw zijn weer helemaal in. De laatste rage, zijn de gouden muntringen met een klein gouden Kennedy muntje. Wat ik ook gemerkt heb in onze eigen webshop is dat de gouden slavenarmbanden veel worden gevraagd evenals de gouden closed for ever armbanden. Deze schakelarmbanden worden ook vaak in combinatie met de gouden slaven-armbanden gedragen. Ook de gouden en zilveren horlogekettingen (http://antiekesieraden.shoplin.nl/pd-28462-1-12019/product/horlogekettingen_chatelaines_en_signettekettingen) waar vroeger het zakhorloge       aan gedragen werd worden nu als ketting of armband gedragen. Ook de jongens van nu vinden de oude zakhorloges met een stoere horlogeketting weer helemaal leuk om op een vest te dragen. Kortom al deze vintage sieraden zijn weer enorm populair!

Jaren vijftig kenmerken      

In de jaren 50 van de vorige eeuw kenmerkten de sieraden zich vooral door veel goud draadwerk met krullen. Ook wel gecombineerd met plaatwerk elementjes met verschillende kleuren goud. Zie als voorbeeld de gouden aquamarijn ring (https://www.antiekesieraden.nl/pd-28462-7-104929/product/gouden_vintage_ring_met_aquamarijn.html) uit de jaren 50! Ook zwierige en asymmetrische sieraden met bloem- strik- en kleine dierfiguren. De ring, broche of hanger was veelal bezet met een robuuste hoekige gekleurde steen.

Prijs van vintage sieraden

Ook interessant is dat de vintage sieraden toch wel een 30 tot 40 % goedkoper zijn op dit moment dan de nieuwe sieraden! en wat ik persoonlijk leuk vind is dat de jeugd weer interesse heeft naar vintage sieraden. De stap naar een mooi antiek sieraad is hierdoor erg klein geworden. Wellicht weet deze groep iets later ook de weg te vinden naar de prachtige antieke sieraden en streeksieraden die de Nederlandse goud en zilversmeden  hebben voortgebracht.

Vintage ring-vintage horloges-vintage-oorbellen-vintage hangers-vintage collectie 

U vind in de webshop van antiekesieraden.nl een mooie collectie vintage ringen, vintage horloges, vintage oorbellen, vintage hangers en vintage armbanden.

Veel kijk plezier! 

 

 

2069vintage-gouden-ring-met-aquamarijn 2069vintage-gouden-ring-met-aquamarijn