Wanneer is iets antiek?

Wat is antiek?

Wat is antiek

Antiek is iets wat in de regel heel oud is! Een antiek sieraad is met de hand gemaakt met veel aandacht, liefde en tijd. Er zit als het ware een ziel in het voorwerp. Dat geld niet alleen voor sieraden maar ook voor o.a. kunst, beelden, glaswerk, schilderijen, meubelen, klokken lampen etc. etc.

 

Wanneer mag je iets antiek noemen

Wat betreft antieke sieraden kan men stellen dat het sieraad ca. 100 jaar oud moet zijn wil men het antiek noemen. Maar het is natuurlijk een rekbaar begrip, als je bijvoorbeeld de Art-Deco periode rekent (een belangrijke periode in de sieraden) liep die van ca. 1910 tot 1930 en noemen wij dit ook antiek terwijl de sieraden uit 1930 nog geen 100 jaar oud zijn!

 

Hoe herken je antiek

Antiek herkennen, dat is lastig er wordt zoveel rommel op de markt gebracht onder de naam antiek maar er is veel namaak! Lees erover in boeken en tijdschriften! Veel bekijken en ook naar bezoekdagen van veilinghuizen kan je veel van leren. Kijk eens op www.antiekveiling.eu. Een mooi en zeer oud sfeervol veilinghuis in Amsterdam is veilinghuis de Zwaan aan de Keizersgracht. Zeker de moeite waard om eens een kijkdag te bezoeken! veilnghuis de Zwaan in Amsterdam (https://veilinggebouw.dezwaan.nl/)

 

Verschil tussen antiek en vintage

Het verschil tussen antiek en vintage is met name hoe oud een voorwerp is.

Globaal kan je zeggen dat zo vanaf de jaren 1930 tot en met 1980 iets vintage is. Antiek wat ik al eerder vermeldde is toch wel ca. 100 jaar oud handgemaakt en voor ca. 1930!

 

Antieke sieraden

Antieke sieraden zijn prachtig om te dragen! Ze geven iets extra’s iets artistieks.                                    Neem bijvoorbeeld een prachtige witgouden ring uit de Art-Deco periode gezet met diamanten de stenen zijn goed gezet en met normaal gebruik kan je deze ring gewoon met veel plezier dragen!   Witgouden Art-Deco ring (https://www.antiekesieraden.nl/pd-28462-7-90962/product/art_deco_witgouden_ring_met_diamant.html)

 

Antieke sieraden kopen

Als je antieke sieraden, kunst, sier of gebruiksvoorwerpen wil aankopen of zelfs een stuk uit de klassieke oudheid moet je rekening houden met verschillende zaken. De prijs van een stuk antiek, bijvoorbeeld een sieraad wordt niet alleen bepaald door de intrinsieke waarde van het goud maar ook de artistieke waarde, de zeldzaamheid zijn er nog veel van of juist niet! Hoe gaaf is het voorwerp, is er veel aan gerestaureerd? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden en die uiteindelijk de prijs bepalen.

 

 

395,gouden-camee-broche 395,gouden-camee-broche
618.. 618..
855,antieke-gouden-streekdracht-broche-met-parels-en-granaat 855,antieke-gouden-streekdracht-broche-met-parels-en-granaat
1147,gouden-broche-met-3-bloedkoralen.. 1147,gouden-broche-met-3-bloedkoralen..