Hoe wordt de waarde van bloedkoraal bepaald?

Waarde van bloedkoralen sieraden

Hoe wordt de waarde van bloedkoraal bepaald?

Bloedkoraal is een erg kostbare grondstof voor sieraden. Het rode koraal is afkomstig uit de Middellandse Zee (Corallium Rubrum). En is verwerkt in antieke bloedkoralen ketting, gouden ring met bloedkoraal en gouden oorbellen met bloedkoraal. De prijs van deze sieraden kunnen soms hoog oplopen. Maar er is geen waarde per gram te geven aan bloedkoraal. In deze blog lees je meer over de waarde deze antieke sieraden met bloedkoraal en waarom het zo kostbaar is.

De waarde van bloedkoraal bepaal je door verschillende factoren. De kleurkwaliteit, gewicht, grote en slijpvorm. Zijn de koralen egaal van kleur? Zijn ze niet aangevreten? En hebben ze niet allemaal kleine gaatjes? De oranje rode kralen van rood koraal zijn het meest gewaardeerd, in de streekdracht van Noord-Holland. Kralen geslepen in de zogenaamde kaasjes vorm waren het populairst. En lijken op een edammer kaasje. Ook zie je de hele bleke oranje kleur de zogenaamde ”angelskin” erg gewild in luxe sieraden!

Dan de grote van de kraal. Er is veel klein koraal met een kraaldiameter van ca. 2 tot 6mm. Koraal groeit als het ware in een boom vorm van ca. 20 tot 40cm. hoogte. Uit de middenstam komen de grootste kralen tot wel 5cm! Maar dit is exceptioneel! Bij kralen van af 10 millimeter zie je de prijs direct oplopen.

Het aantal millimeter en hoeveelheid gram bepaald de prijs van de kralen. Er zijn ook colliers gemaakt van de kleinste zijtakjes of stokjes. Dit zijn eigenlijk reststukjes afval. Deze sieraden hebben een lagere waarde, maar zijn ook erg mooi. Vaak zijn antieke bloedkoralen sieraden gemaakt met gouden aspecten. Bijvoorbeeld een gouden sluiting van prachtig fijn canatille en filigrainwerk.

 

Geschiedenis van bloedkoralen sieraden

Bloedkoraal wordt al lang gedragen in Nederland, zeker al sinds de 16e eeuw! Het komt veel voor in de 18e -eeuwse boedel- of inventarislijsten. In de 19e eeuw was het in de mode bij de diverse klederdrachten. Noord-Holland stond bekend om de grootste bloedkoralen van Nederland. In West-Friesland en Volendam werden de meest uitzonderlijk grote kralen gedragen!

Het meest voorkomende model bloedkoraal kralen in de streekdracht voor antieke kettingen, was het kaas of ton- model. In gouden ringen en oorknopjes zag je veel de cabuchon geslepen ronde of ovale vorm. Met een platte onderkant, zodat deze in de gouden ring of oorbel kon worden gezet. Een ketting of ring met bloedkoraal wordt gezien als status. Van oudsher worden deze antieke sieraden gedragen als: 

’antiek bloedkoralen ketting’ 

’Ring met bloedkoraal’

’Broche bloedkoraal’

’Oorhangers met bloedkoraal’

’Oorknoppen met bloedkoraal’

’Bloedkoralen collier’

’Bloedkoralen armband’

 

Bloedkoraal echt of namaak

Het is soms moeilijk te bepalen of het sieraad gemaakt is van echt bloedkoraal. Bloedkoraal is een natuurlijk materiaal. Het is onmogelijk dat elke kraal er hetzelfde uitziet. Bekijk goed hoe de kralen eruit zien. Lijken de kralen identiek aan elkaar? Dan is het zeer waarschijnlijk namaak. Echt bloedkoraal is ook te herkennen aan de groeiringen die zeer fijn zijn in tegenstelling tot de groeiringen van het snelgroeiende koraal van de Isidae familie, deze liggen verder uit elkaar. Antiek bloedkoraal komt bijna allemaal uit de Middelandse zee ”Coralium Rubrum” . Bloedkoraal wordt net als andere edelstenen sinds lange tijd op alle mogelijke manieren nagemaakt van bijv. kunstof, glas, palm of steennoot, kunsthoorn, celluloid, been en witte koraal. Dit witte koraal komt uit Azië. Dit is een snelgroeiende koraalsoort van de Isididae familie. In de volksmond ook wel ”bamboekoraal” genoemd (omdat het vrij snel groeit!). Dit koraal is wel echt maar meestal bleek wit van kleur en wordt nagekleurd! (Treated). De waarde is echter een fractie dan van het echte antieke bloedkoraal! Let hierbij goed op! Er zijn al veel mensen die deze bamboekoraal voor antiek koraal hebben gekocht!

 

 

Bloedkoraal verkopen

Tegenwoordig is er een visverbod op bloedkoraal in de Middellandse Zee. Het is verboden om nieuw bloedkoraal te winnen uit de zee. Overmatige koraalwinnen beschadigd de koraalriffen. En dit heeft grote gevolgen voor de visstand. Vissen schuilen tussen het koraal en eten de algen op. Daarom is het enkel toegestaan om antieke bloedkoralen sieraden te verkopen. Verder is het natuurlijk zo dat door de opwarming en milieu vervuiling er weinig bloedkoraal meer te vinden is in de Middelandse Zee.

Het visverbod op nieuw bloedkoraal is van grote invloed op de kostbaarheid van bloedkoralen sieraden. Hierdoor is het schaarster geworden. En kunnen sommige antieke bloedkoralen kettingen meer dan 1000 euro waard zijn.

 

Bloedkoraal kopen

Wil je graag een bloedkoralen collier, oorbellen met bloedkoraal of een ring met bloedkoraal kopen? Bekijk dan goed of je te maken hebt met echt of namaak bloedkoraal. En koop zeker geen bloedkoraal, dat na het visverbod is gewonnen uit de Middellandse Zee.

Bij Kroone en Co verkopen we enkel antieke sieraden. Waaronder bloedkoralen sieraden. Ben je benieuwd naar welke mooie antieke colliers, ringen en oorsieraden wij verkopen? Bekijk onze bloedkoraal sieraden. Ben je benieuwd naar onze waardevolste antiek bloedkoralen ketting? Bekijk het nu!

 

Coralium Rubrum Coralium Rubrum
Coralium Rubrum. Coralium Rubrum.
koraal... koraal...
Bloekoralen Bloekoralen
1718A,antiek-bloedkoraal-snoer-volendam 1718A,antiek-bloedkoraal-snoer-volendam
1720,Antiek-gouden-sluiting-streekdracht-Walcheren...... 1720,Antiek-gouden-sluiting-streekdracht-Walcheren......